Turisme Carraixet estrena la normalitat ‘slow’ de l'horta com a destí complementari a València

Turisme Carraixet ja és una realitat com a destinació turística complementària a València. Carraixet, Turisme de l'Horta és el distintiu amb la qual arriba a la seua primera temporada turística, amb l'afany de ser un punt d'evasió de l'entorn urbà amb els al·licients que ofereix als qui busquen una forma ‘slow’ de gaudir del seu temps lliure.

La nova marca turística, que abasta una superfície de 23 quilòmetres quadrats, fonamenta la seua fortalesa en el cicloturisme, el senderisme, la gastronomia horta i el patrimoni cultural que alberguen els municipis d'Alfara del Patriarca, Bonrepòs i Mirambell, Foios, Vinalesa, Albalat dels Sorells, Almàssera i Meliana.

“Qui vulga fugir, amb bicicleta o a peu, del soroll de la ciutat; trobar tranquil·litat, connectar amb la naturalesa; conéixer el cicle de la vida de l'horta i provar els seus productes en racons únics de la gastronomia de quilòmetre 0, té l'oportunitat de fer-ho a l'Horta Nord”, expliquen des de l'entitat.

Portal de Turisme Carraixet i vídeo ‘slow’ del destí

El llançament de Turisme Carraixet com a destí de facto, coincideix amb la publicació del seu portal web, Turismecarraixet.com i l'edició d'un vídeo també ‘slow’, que recull les principals fites de la destinació turística complementària a València.

Així, la pàgina inclou una proposta de rutes cicloturistes, impulsant la bicicleta com el mitjà de transport oficial de l'horta; el Club Tastem l'Horta, per a enfocar els bars i restaurants de la zona i les matèries primeres que recullen directament de l'horta; i experiències a peu de camp.

Unes experiències obertes per entitats, persones i signatures autòctones de l'enclavament col·laboradores amb l'entitat perquè el turista “senta la proximitat de la terra, la mar i el sabor de les tradicions més arrelades, de la seua cultura i folklore”.

Decàleg per a un turisme responsable en l'era Covid-19

L'entitat ha adaptat també un codi ètic per al turista que visite les zones proposades de l'horta per a complementar la visita a València. “Principalment, volem apel·lar al sentit comú i a la responsabilitat individual de les persones, per a aconseguir que la nova situació després de l'estat d'alarma es prolongue el màxim possible”, indiquen des de Turisme Carraixet.

Acudir als enclavaments de l'Horta amb vocació d'integrar-se en la cultura de l'horta; respectar l'activitat agrícola de la zona i comprendre a l'agricultor; apostar pel silenci; mantindre l'entorn net i sense restes com a màscares, burilles o guants; recollir els residus per a retornar-los al seu lloc de procedència; procurar seguir els itineraris marcats sense eixir-se dels camins; i compartir amb respecte i educació els espais comuns amb ànim de compartir una experiència única. Aquests són els punts més destacats del decàleg impulsat per Carraixet, Turisme de l'Horta per a començar la nova normalitat.

Club de producte gastronòmic

Tastem l'Horta és el club de producte gastronòmic que impulsa la nova marca turística per a realçar de cara al turista la importància dels bars i restaurants de l'Horta Nord dedicats a la gastronomia i a la seua matèria primera. “El club se centra en una primera etapa en ells, mentre que en les següents etapes de treball donarem cabuda també a la resta d'actors que formen part de la cadena de valor de l'horta valenciana, des del productor agrícola fins a la seua transformació gastronòmica”.

Així, Ca Pepico, El Racó, El Celler de Jadelu, Lluna de València i la Barraca de Toni Montoliu són els restaurants que componen la primera oferta gastronòmica conjunta inclosa en Tastem l'Horta com a “ambaixadors de la cuina de l'Horta, amb producte agrícola de quilòmetre zero per a una gastronomia de qualitat”.

Slow bike’ i senderisme

Carraixet. Turisme de l'Horta presenta com una altra de les seues singularitats el turisme ‘slow bike’, amb el qual potència nombroses rutes de cicloturisme i senderisme per l'Horta valenciana. “És un turisme actiu no tant de comptaquilòmetres i pulsacions com d'alçar el cap del manillar i gaudir del canviant paisatge de l'Horta”.

Destaquen la ruta del Camins del Carraixet, amb 28 quilòmetres que permeten connectar amb l'horta apreciant un paisatge diferent i únic a pocs quilòmetres de València; la Via Xurra, una ruta de 15 quilòmetres pel traçat de l'antic ferrocarril que és una de les rutes més atractives i transitades de l'Horta; o l'Anell Verd, una via cicloturista de 52km que recorre l'àrea metropolitana de València i que en la seua zona nord connecta l'horta amb la mar a través de camins històrics i naturals.

Experiències i narracions personals

Finalment, les experiències a peu de camp. “Que el turista es xope de la singularitat de l'entorn, dels oficis tradicionals, de com es produeixen productes a peu del Mediterrani i quines persones són les encarregades de portar-los de l'horta a la taula”. Són atractius essencials d'aquest destí complementari a València.

Horta Viva i Nomadic Campin Car són les empreses locals que col·laboren en la planificació d'aquestes experiències i rutes.